dinsdag 17 april 2012

First Lady van de Republiek Turkije en Prinses Margriet op bezoek bij Tassenmuseum

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat Nederland en Turkije diplomatieke betrekkingen met elkaar aangingen. In het kader van het staatsbezoek aan Nederland hadden we een bijzonder bezoek van Mw. Hayrünissa Gül, de echtgenote van de President van Turkije, en H.K.H. Prinses Margriet aan. Door de twee zalen van de vaste collectie en de tijdelijke tentoonstelling heb ik ze rondgeleid. 
Van mevrouw Gül ontvingen we een prachtige tas als geschenk die meteen  opgenomen in de vaste collectie. Het betreft een zilveren 'Telkari' tas. Telkari is de kunst van zilverwerk en wordt uitgevoerd door dunne, gegoten zilveren draden in kleine motieven te buigen. Telkari wordt sinds 3000 v. Chr. beoefend en wordt volledig met de hand gedaan. Deze techniek wordt sinds de 15e eeuw veelvuldig toegepast en vergaand beheerst in Turkije, vooral in Midyat, een district in de provincie Mardin en Beypazan, een district in de provincie Ankara. Deze speciale zilveren tas komt uit de privécollectie van mevrouw Gül.

Als museum waren we bijzonder blij met het bezoek en de bijzondere gift van Mw. Gül. Ze waren bijzonder geïnteresseerd in de collectie. In alle rust hebben ze na afloop van het bezoek genoten van een high tea in een van de prachtige stijlkamers van het museum.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten