vrijdag 9 september 2011

Elegante rechthoekige tas op de catwalk

De zomer is nog maar net voorbij en de catwalks kijken al vooruit naar de mode van het najaar en de winter. Tassen horen daar natuurlijk ook bij. Mij vielen de sterke vormen op en de rechthoekige platte tassen als clutch, handtas of schoudertas bij Gucci, Dior, Chanel, Lanvin, Dries van Noten en Bally. Minaudières bij Alexander McQueen en Ralph Lauren en klassieke damestassen bij Gucci en Calvin Klein. Weer helemaal terug zijn tassen van exotisch leer: haai, slang, krokodil, luipaard. Ik zag bij Chloe zelfs een tas van leer met sluiting van slangenleer en kop, zeer jaren ’30 -‘50. Een aantal originele exemplaren uit deze tijd zijn te zien in het museum. De kleuren op de catwalk zijn ook klassiek en stemmig: paars, ceriserood, marineblauw, donkerrood en oud roze.


Bij Celine zag ik de terugkeer van de dokterstas of citybag. Een model dat laat 19e eeuw in gebruik kwam. De tas is langwerpig van vorm en heeft een metalen beugel en sluiting aan de bovenkant. De tas werd in grote uitvoering door mannen gebruikt als werk tas en in de kleine uitvoering door vrouwen. Bij Celine zag ik de grote uitvoering, die werd gedragen onder de arm. En bij Donna Karan een variatie op de Gladstone – bag, die iets weg heeft van de dokterstas.


Zeer opvallend is wel de terugkeer van de elegante tas: een rechthoekige tas van stevig leer met een grote flap, vaak met een robuuste gesp of sluiting. Te dragen als handtas of crossed-over met een schouderbandje. Dit model verwijst naar een klassiek model tas dat in de jaren ‘60 en ‘70 in de mode was. De rechthoekige tas van Hermès Constance, met grote H-gesp werd bekend als de Jackie O-tas omdat Jackie Onassis deze tas zo vaak met haar meedroeg.


Wat langzaam uit het modebeeld aan het verdwijnen is, is de grote zakvormige tassen van zacht leer, die zwaar aan de schouder hingen en waar niets in terug te vinden was. Een tas die paste bij een chaotische tijd van groei en voorspoed wellicht. Stevig en robuuste tassen: hebben we meer behoefte aan houvast in deze tijden van crisis en onzekerheid? Niet meer zoeken en niet weten wat je bij je hebt, maar je spullen in een overzichtelijk bij je hebben in een tas met heldere en duidelijke lijnen. Wie weet hebben deze twee dingen met elkaar te maken, maar het is in elk geval een ontwikkeling die ik toejuich, want mooi zijn de tassen wel!

Sigrid Ivo
Tassenmuseum Hendrikje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten