dinsdag 29 november 2011

Nieuwe editie boek Bags

Deze maand is de nieuwe editie van het boek Bags verschenen. Een boek met de mooiste en bijzonderste tassen uit de collectie van het museum. Aan de hand van de mooie foto’s word je meegenomen door 500 jaar gebruiksgeschiedenis van de tas. Ik ben natuurlijk erg trots op deze nieuwe editie en het is het ultieme visitekaartje voor het museum, waar je een deel van de tassen in het echt kan zien. Door de prachtige fotografie van huisfotograaf Leo Potma kun je nog meer details van de tassen zien.Een zeer bijzonder hoofdstuk is dat van de avondtassen, zeker met de decembermaand voor de deur is dit een hoofdstuk om eens goed te bekijken en te bewonderen. Het was pas vanaf het begin van de twintigste eeuw dat vrouwen voor elke gelegenheid een tas droegen. Voor 's middags een stads- of visitetas en voor 's avonds een opera- of avondtasje. Tassen voor overdag waren vaak van leer, maar voor avondtassen werden materialen die opvielen: glanzende zijde en brokaat, versierd met borduursels, kralen, lovertjes of kleurrijke, flonkerende stenen.

Echte diamanten werden minder vaak gebruikt op tassen, hoewel de avondtassen van beroemde juweliersmerken als Cartier, Van Cleef&Arpels een uitzondering zijn. Om avondtassen te laten glinsteren werden namaakdiamanten van glas gebruikt, zoals (gekleurd) strass dat ter imitatie van edelstenen voor sieraden en tasbeugels werd gebruikt. Ook markasiet (een algemeen gebruikte, maar onjuiste benaming voor het mineraal pyriet) werd veel toegepast ter imitatie van diamanten op sieraden en tasbeugels. Het was populair als decoratie op beugels en sluitingen van avondtassen van zwart suède of zijde en werd net als diamant geslepen en in setting gezet.

Ook werden kralen gebruikt om avondtassen te versieren. De Parijse firma Mayer verwerkte sablékralen op zijn avondtassen, die hij over de hele wereld exporteerde. In de loop van de twintigste eeuw zijn landen als België en India een grote rol gaan spelen bij de vervaardiging van avondtassen met borduursels en kralen. Tegenwoordig zijn merken als Judith Leiber (bekend door de Cupcake die ook schitterde in de film Sex and the City) beroemd door hun schitterende avondtassen. In elk geval genoeg om inspiratie op te doen om te besluiten wat je de aankomende feestmaand aan je arm gaat hangen.
Het boek is te koop via de webwinkel en in de museumwinkel voor € 24,95. Wilt u het boek gratis ontvangen? Word dan vriend van het museum!
Een glitterende decembermaand toegewenst!


Met groet,
Sigrid Ivo
Tassenmuseum Hendrikje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten