vrijdag 7 januari 2011

Oude technieken komen tot leven in het museum

Ik kijk erg uit naar onze nieuwe tentoonstelling 'Hoezo Tuttig? Voortborduren op oude technieken'. Ik wil graag laten zien hoe bepaalde tassen vervaardigd zijn, maar ook hoe je oude technieken kan gebruiken om nieuwe ontwerpen te maken. Er zijn zoveel bezoekers die mij de afgelopen jaren hebben gevraagd hoe diverse tassen precies worden gemaakt.

In deze tentoonstelling is ruimte voor een bijzondere en opvallende serie tasjes en buidels uit de 18de eeuw gemaakt van fijne glaskralen die zo klein zijn als een zandkorrel met een doorsnee van 0,5 à 0,6 mm. Dit kralenwerk wordt tegenwoordig sablé genoemd naar het Franse woord voor 'zandachtig'. De kralen werden geregen op een zijdedraad, maar de kralen waren zo klein dat er geen naald doorheen kon. Daarom werd een paardenhaar als naald gebruikt. Ik heb zin het selecteren en inrichten van de tentoonstelling.

Als bezoeker kun je altijd dieper duiken in de collectie door met een van onze rondleiders door het museum te lopen. Die vertellen meer over bijzondere objecten in de collectie.

Tot ziens in het museum!
Sigrid Ivo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten