dinsdag 21 september 2010

Prachtige accessoires uit de damestas

Op dinsdag 14 september openden we de tentoonstelling Goed Verstopt bij het museum. Ariane Inden was een hartelijke gastvrouw die het museum haar eerste Ariane Inden tas cadeau deed. Onze tentoonstelling is prachtig opgezet en laat de inhoud van de damestas zien van de afgelopen twee eeuwen. Allemaal prachtige accessoires uit onze eigen collectie. Als ik zo in de ruimte rondloop vallen de poederdoosjes mij op. Ze hebben een speciale vitrine gekregen en dat is niet voor niets.

Poederdozen
Tegenwoordig koop je een kunststof poederdoos van een bepaald cosmeticamerk en na gebruik gooi je deze weg. Kijkend naar de poederdozen aan de muur zie ik een groot verschil. Deze doosjes zijn duurzaam en met heel veel aandacht en vernuft gemaakt. Ze zijn speciaal ontworpen en mooi of grappig vormgegeven in de vorm van een telefoonschijf, piano, grammofoonplaat of pet. Zo’n doosje gooide je na gebruik niet weg maar liet je door de fabrikant bijvullen.

Het gebruik van make-up nam pas na de Eerste Wereldoorlog toe, onder invloed van de filmsterren. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar voor die tijd werd make-up alleen gebruikt door dames van lichte zeden. En dames van de hogere standen gebruikten poeder om hun huid wit te maken. Filmsterren rookten en waren op het witte doek mooi opgemaakt en dus steeg de behoefte aan make-up en daarmee aan een speciaal tasje om deze in mee te nemen. Het cosmeticatasje als avondtas wordt dan een onmisbare modeaccessoire.

Cosmeticatasjes als enige tas
Er zijn prachtige voorbeelden van zo’n cosmeticatasje. Een van mijn lievelingsobjecten uit de tentoonstelling is de armband met subtiel weggewerkte kam, nagelvijl en lippenstift. Dit accessoire was het enige wat een vrouw op een avond meenam. Immers, in het gezelschap van een heer hoefde de dame geen geld of sleutels mee te nemen, en een nu zo gebruikelijke telefoon was al helemaal niet aan de orde in die tijd.

Cosmeticahuizen en juweliers ontwikkelden steeds nieuwe vormen. In het begin van de jaren ’30 gebruikte een klant van de Parijse juwelier Van Cleef & Arpels haar sigarettendoosje als handtas. Dit inspireerde de juwelier tot het ontwerpen van de minaudière: een kleine rechthoekig metalen tas met vakjes voor poeder, rouge, lipstick en sigaretten, met een spiegel, een kam en/of een aansteker. Met deze luxueuze (avond)tas zette Van Cleef & Arpels een trend die door vele bekende juweliers en merken werd gevolgd; cosmeticahuizen kwamen met goedkope versies. Een aantal van deze mooie gemaakt minaudières zijn natuurlijk ook te zien in de tentoonstelling. Al met al een veelzijdige waar ik erg trots op ben en graag even doorheen loop.
Sigrid Ivo, Tassenmuseum Hendrikje
Goed Verstopt is nog te zien tot 30 januari 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten